Med humorn som verktyg

Allvar, djup och svärta balanseras med humor, värme och oförglömliga karaktärer i feelgood-romaner som sticker ut. Den objudna hyresgästen (2023) Mira fejkar betyg och fuskar till sig ett jobb inom hemtjänsten. I smyg flyttar hon in hos Ingrid som alla tror är dement. Mannen som hyrde en familj (2019) Från styrelserummet till äldreboendet. När surgubben Gustav får en stroke bestämmer han sig för att hyra en familj.

Susanne Brijker föddes 1969 i Finspång, men bor idag strax utanför Grythyttan. Hon är palliativ sjuksköterska, men har innan dess bland annat studerat biomedicinsk vetenskap på universitetet i Leiden och gästforskat några månader vid Princeton University i USA. Hon debuterade 2019 med den tragikomiska feelgoodromanen Mannen som hyrde en familj som blivit en stor succé. Susanne anser att skriva är som att träna – skönast när det är klart.

Camilla Smedberg är frilansande skribent, poddare, moderator och föredragshållare. Hon producerar två podcasts: Åtvidaberg i backspegeln och Åtvidabergaren. Hennes starka intresse för lokalhistoria och spännande berättelser kommer till uttryck i hennes två romaner Huset vid Kyrkgränd och Barnen i skogen. Båda böckerna utspelar sig i Åtvidaberg och kretsar kring en ouppklarad och dramatisk händelse i det förflutna. Genom att växla tidsperspektiv mellan dåtid och nutid avslöjas gradvis den rafflande sanningen. En viktig del i Camillas författarskap är även att ge liv till karaktärerna kring vilken historien bygger.

Bokbloggaren Susanne Abel ”Boksann” om Huset vid Kyrkgränd respektive Barnen i skogen: Camilla bygger upp en nyfikenhet och spänning hos mig som läsare; många hemligheter avtäcks bit för bit. Både karaktärer och handling känns genuina och trovärdiga. Trots att detta på alla sätt är en vuxenroman får jag Maria Gripe-vibbar. Boken gav verkligen mersmak, och lämnade ett tomrum efter sig när jag avslutat den.”/”Samma varma känsla infinner sig även i den här boken, där Camilla Smedberg ännu en gång varvar nutid med ett historiskt skeende. Både miljöer och karaktärer är fint gestaltade, Åtvid och dess omgivning känns nästan som en karaktär i sig. Kärlek till, och stolthet över, orten och dess omgivning lyser igenom och bidrar starkt till känslan. Camilla tecknar också varma personporträtt som gör karaktärerna lätta att ta till sitt hjärta. Det märks att hon bryr sig om dem och flera av dem sticker ut lite extra.”

Med sin bok som belyser frågorna kring tablett beroende kopplat till svenska sjukvården. I Sverige i dag finns det över 65 000 läkemedelsberoende och Linda var en av dem. Med sin bok vill hon visa att det går att vända sin historia att ta tillbaka ett liv som varit förlorat och bryta ett familjetrauma. Det går att ta sig ur ett beroende och hitta ett nytt sätt att leva. Det går att börja tycka om sig själv och därmed ändra sin självbild och bli en bättre version av sig själv. Att förstå sina överlevnadsstrategier gör att du inte längre lever för att just överleva utan kan börja leva livet som det faktiskt ska levas, med glädje och kärlek.

Podden handlar om att lyfta eldsjälar och förebilder. Att inspirera människor. De bryter lite normer och ta upp tabubelagda ämnen. Vi lyfter alla slags yrken och lyfter det lilla och det stora. Vi har haft kändisar också men det ska inte ta över podden. Vi ser kändisar precis som vanliga människor som har vanliga jobb. Vi tror också att förebilder och eldsjälar finns inom olika yrken. Vi vill lyfta också unga människor som redan har ett mål, en dröm och jobba med det som inspirerar andra unga vilsna själar.

Angela Rizzo är bosatt i Solna men har solvarma, lyckliga sommarminnen från sin mormors och morfars gula hus i Värmland där hon var sommartös under uppväxten. 2022 debuterade hon med romanen Hjärtat talar grekiska, en het feelgoodroman som utspelar sig på en ö i södra Grekland. I år är hon medförfattare i två antologier:  

www.angelarizzoforfattare.com 
Instagram: @angelarizzoforfattare

är författare, utbildad skrivpedagog och professionell coach som inspirerar och hjälper författare att skriva sina böcker sedan 2010. I Bokskrivarakademin erbjuds kreativa distanskurser från idé till färdigt bokmanus. Som pedagog fokuserar hon på skrivglädje och att våga skriva det som vill skrivas. Skrivprocessen är ofta ensam och utmanande på många sätt. Skriv! – en skrivarfamilj, är skrivgemenskapen som stöttar dig i ditt skrivande.

Hon driver också podden Skrivradion, sedan 2015, som görs för dig med skrivlust och författardrömmar. Låt dig inspireras av författarsamtal om skrivprocess och skrivliv. Författarskapet består av såväl prosa som sakprosa. Tre böcker om att skriva, sex novellantologier och en antologi som hjälper dig navigera genom rädslor och skapa ditt drömliv. www.BokskrivarAkademin.se Instagram: @Bokskrivarakademin

Anna Kristensson och Pernilla Molander startade företaget BRIGHT of Sweden 2005. Med sina lärande modeller för NO-undervisning utnämndes de till Sveriges Kvinnliga Uppfinnare 2007 – och atommodellerna säljs nu till skolor över hela världen. De har utvecklat och designat egna spel – lärande barnspel i serien Sigma’s World Play & Learn, så väl som strategiska sällskapsspel som EXEO Duo och Geometry Strategy – som har vunnit priser och utmärkelser internationellt och tävlat i Mensa Mindgames.

2019 startade de BRIGHTbooks förlag som en del av företaget, där de ger ut sina egna lärande barnböcker – storslagna äventyr med den nyfikna apan Sigma och hans vän Pi, den smarta tjejen som är forskare och uppfinnare. Följ med upp i rymden och upptäck de spännande planeterna, eller ner under havsytan där en skattjakt blir till ett udda städa-havet-äventyr…  Läs & Lärventyr, helt enkelt!

Läs mer på www.brightbooks.se eller @brightbooksforlag på Instagram

Två författare med nya spännande romaner som utspelar sig i Linköpingstrakten

Kerstin presenterar sin nya Linköpingsdeckare ”Ekarvet” och de tidigare böckerna i Iris Bure-serien, ”Oskuld och oleander” och ”Förgätmigej”. Hon erbjuder dig också ”Swedish noir cocktails”, en nyskapande bok om svenska deckare och drinkar. Boken utsågs till en av världens bästa cocktailböcker vid Gourmand Awards i våras.

Kerstin Bergman är uppvuxen i Linköping och har bott i Norrköping, men är numera baserad i Lund. Förutom att vara deckarförfattare frilansar hon som deckarexpert – föreläsare, moderator, skribent, recensent, redaktör mm – är docent i Litteraturvetenskap och ledamot av Svenska Deckarakademin.

I början av sekelskiftet kom den fransk-kroatiske kulturvetaren Retreau Vintitj till Sverige och lät sig fascineras av hur mycket udda och intressant kultur svenskarna producerat utan att packa ihop det ordentligt i bokform. Han påbörjade ett projekt att samla texter från singer/songwriters, tidningsspalter och dammiga bokhyllor för att ge ut på nytt. Tyvärr avled han hastigt i lateral epikondylit – diagnosen ställd av doktor Levander – utan att ha hunnit omsätta teorin i praktiken. Arbetet föll därför på oss – det vill säga Kalle Lind och Linus Kuhlin – som nu hedrar den gamle Vintitjs arv med ett förlag i hans namn.

Med Vintitj förlag hoppas vi kunna kasta ljus på delar av nöjeshistorien som varit perifert, svårtillgängligt och/eller fallit i glömska. Vår ambition är att under det här förlagets namn samla upp sådant som hitintills varit utspritt, återpublicera obskyra verk och sammanställa biografier över tanter och farbröder som stått på scen och framför filmkameror och sjungit små stumpar och dragit små skämtbitar.

Historieskrivarna är en nybildad förening i Norrköping med syfte att stimulera intresset för att skriva och publicera lokalhistoriska böcker om Norrköping och bli ett forum för lokalhistorisk kunskapsuppbyggnad. Verksamhet inriktas inledningsvis på att organisera ett aktivt nätverk för Norrköpingshistoriska fackboksförfattare liksom arrangerandet av en årlig lokalhistorisk litteraturmässa. Gemensamt för föreningens medlemmar är att alla nyligen har utgivit böcker som behandlat olika aspekter av staden Norrköpings historia: Peter Carelli, Per Filipsson, Göran Färm, Gunnar Hagberg, Peter Kristensson, Johan Perwe, Fredrik Schlyter och Ida Thyni.