En klassisk musiktävling på högsta konstnärliga nivå

Upptäck de framtida operastjärnorna! För åttonde gången anordnas Stenhammartävlingen med unga sångare från världens alla hörn.
Tävlingen pågår i De Geerhallen och den 13 juni är det finalkonsert med prisutdelning. Under tävlingsdagarna 7–12 juni är alla välkomna att lyssna och det är då fri entré. Se annonsering och www.stenhammarcompetition.se

Möt framtidens dirigenter

Välkommen att möta nästa generations dirigenter som vid denna konsert tar sin masterexamen.

Fri entré

Program

NIELSEN Helios Uvertyr
TJAJKOVSKIJ Romeo och Julia, Fantasiuvertyr
SIBELIUS Symfoni nr 1 E-moll

Musik av tonsättare med lokal förankring

Norrköpings Symfoniorkester deltar i Norrköpingsljud, festivalen som sätter den nya konstmusiken i centrum. Musik av tonsättare med lokal förankring. Mer information och program meddelas senare.

Dirigent Michael Bartosch

Pianokonsert med Ingrid Fliter

Robert Schumann skrev bara en pianokonsert, efter att ha slitit med genren i många år.  Men denna enda konsert blev också en av de mest älskade, spelade och inspelade världen över. 

På uruppförandet spelades konserten av den lysande pianisten Clara Schumann. Hon var ju också gift med kompositören, och hade uppmuntrat och närmast övertalat honom att färdigställa konserten. Vår solist  för kvällen är den argentinska pianisten Ingrid Fliter, som tidigare gästat Norrköpings Symfoniorkester.  

Anton Bruckners nionde symfoni blev hans sista, han dog mitt under arbetet med den. Symfonin rör sig i gränslandet mellan romantik och modernism. Bruckner var en skicklig organist, och många anar  orgelbrus i hans mäktiga musik.

Program

R SCHUMANN Pianokonsert
Paus 30 minuter
BRUCKNER Symfoni nr 9

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solist Ingrid Fliter, piano

Introduktion 30 minuter före konserten

18.00 hos oss med The Korngold Quintet

Pianokvintetter av Fauré, Tailleferre och Korngold. 

David Huang, piano
Paul Waltman, violin
Simona Bonfiglioli, violin
Jenny Augustinsson, viola
Erik Uusijärvi, cello

Dimtrij Sjostakovitjs Symfoni nr 10 är sprängfylld med dramatiska höjdpunkter, vackra melodier – och påtaglig smärta. Den store symfonikern levde hela sitt liv i det totalitära Sovjetunionen. Han sa själv att andra satsen var ett musikaliskt porträtt av Stalin. 
Konserten inleds med Peteris Vasks violinkonsert Distant Light som blivit en modern klassiker. Kompositören har beskrivit den som ”en sång, som kommer från tystnaden och flyter bort i tystnaden, full av idealism och kärlek, ibland melankolisk, ibland dramatisk.”. Solist är internationellt kända violinisten Vadim Gluzman.

Program

VASKS Distant Light, violinkonsert
Paus 30 minuter
SJOSTAKOVITJ Symfoni nr 10

Dirigent Andris Poga

Solist Vadim Gluzman, violin

Introduktion 30 minuter före konserten

Vi presenterar publikens favoriter. Önskade solister och önskade låtar. Du får vara med och rösta fram solister och låtar i samarbete med Norrköpings Tidningar och Östgöta Correspondenten. 

Tillsammans med unga stjärnskottet, brittiska dirigenten Gabriella Teychenné bjuder vi på en konsert med highlights från film och musikal, operaarior och klassisk orkestermusik. 

Dirigent Gabriella Teychenné

Solister Meddelas senare

Elgars Violinkonsert var en succé vid premiären i London 1910 men har varit mer sällsynt på konsertprogrammen på senare år. I Norrköping har den bara spelats en gång tidigare. Kolja Blacher, tidigare konsertmästare i Berlinfilharmonikerna, är en entusiastisk ambassadör för detta storslagna verk. 

Program

ELGAR Violinkonsert
Paus 30 minuter
SCHUMANN Symfoni nr 3

Dirigent Karl-Heinz Steffens

Solist Kolja Blacher, violin

Introduktion 30 minuter före konserten

18.00 hos oss med pianisten Mats Jansson

Nya variationer för piano av 18 svenska tonsättare med pianisten Mats Jansson

I sitt projekt ”Diabellivariationer Då och Nu” har pianisten Mats Jansson beställt nya variationer från svenska tonsättare över Anton Diabellis lilla vals från 1819, samma tema som Beethoven utgår ifrån i sina 33 variationer op. 120 och som femtio österrikiska tonsättare och virtuoser komponerade variationer över efter att Diabelli skickat dem sitt tema och bett om en variation. Alla dessa 50 variationer samt Beethovens 33 gavs ut våren 1824 under samlingstiteln ”Vaterländischer Künstlerverien”

Nu, 200 år senare, har alltså 18 svenska tonsättare, på uppmaning av Mats Jansson, komponerat nya variationer över Diabellis tema och dessa nya variationer sätter den lilla valsen från 1819 i ett svenskt nutida ljus. Variationer av Anders Flodin, Anders Nilsson, Andrea Tarrodi, Anna-Lena Laurin, Bengt-Göran Sköld, Benjamin Staern, David Swärd, Emmy Lindström, Johan Hammerth, Johan Ullén, Lars-Åke Franke-Blom, Maria Lithell Flyg, Marie Samuelsson, Paula af Malmborg Ward, Peter Lindroth, Rolf Martinsson, Staffan Storm och Ylva Skog står på programmet.

Hela projektet genomförs med generöst stöd av Helge Ax:son Johnsons stiftelse

Medverkande Mats Jansson, piano

18.00 hos oss

Kammarmusik med Musethica. Mer information om program presenteras seanare.

För fjärde året i rad samarbetar Norrköpings Symfoniorkester med den ideella organisationen Musethica Sverige vars syfte är att sprida konserter på högsta nivå till nya orter och publikgrupper samtidigt som musikerna får värdefulla erfarenheter i möten med en ny publik och utbytet med en musikalisk mentor. Läs mer om Musethica: sweden.musethica.org