Hoppa till innehåll
Mörk bild där man endast ser ansiktet av en man med glasögon och skägg

Pettersson & Grieg

23 september 2023

De Geerhallen

15:00

Priser

Dirigent: Christian Lindberg

Solist: Javier Perianes, piano
Program:

Grieg Pianokonsert

Pettersson Symfoni nr 3

Introduktion 30 minuter före konserten med Henrik Marmén

Sedan 2013 har Norrköpings Symfoniorkester framfört och spelat in musik av den store svenske symfonikern Allan Pettersson varje år, utom under pandemin. Det här är en del i det stora projektet med att spela in Petterssons samtliga symfonier och andra viktiga verk för orkester. 

De som följt den här satsningen vet en sak; Petterssons symfonier är skrivna i sjok. De saknar den uppdelning i satser som annars är helt dominerande inom genren. Så är de alla – utom åttan, tolvan och just den tredje symfonin. Den innehåller fyra satser, helt enligt traditionen. Själva musiken är dock långt från traditionell. Många har golvats av Petterssons urkraft. Norrköpings Symfoniorkester spelade in Allan Petterssons Symfoni nr 3 med dirigenten Leif Segerstam 1994. Lyssna på Spotify.

Före paus får vi höra Griegs pianokonsert med den berömde spanska pianisten Javier Perianes. Pianokonserten, som är kompositörens enda, är också ett av hans mest populära verk, och dessutom en av de mest älskade och populära pianokonserterna. Många känner nog igen den dramatiska inledningen, där pukorna mullrar igång pianot i de första anslagen, i en nedåtgående skala. I verket kan man hitta spår av Griegs intresse för norsk folkmusik som kombineras med den romantiska stilen. Kvällens solist har spelat in pianokonserten tillsammans med BBC Symphony Orchestra under ledning av Sakari Oramo. Albumet släpptes 2015 och har fått strålande recensioner:

Ytterligare information

Längd ca 2 h inkl paus
Arrangör Norrköpings Symfoniorkester

Sätt lite extra guldkant på er upplevelse

Glöm inte att boka ett mat- och dryckespaket för en oförglömlig upplevelse!

ikon för brevlåda

Få nyhetsutskick på våra event, prenumera här!

Nyheter om evenemang